Az önálló élet alapszükséglete a konyhai alapismeretek. Hiába az otthonról hozott finom ételek, semmi sem tart örökké, előbb-utóbb mindenki rákényszerül a receptek elsajátítására. Bizonyára sokan sürgölődtetek már eddig is a konyhában, miközben segítettetek a családi étkezés előkészületeiben, de nem biztos hogy minden fogalommal teljesen tisztában vagytok. Összeszedtem nektek az alapokat, amik elsajátításával könnyebben eligazodhattok egy-egy recepten is, és igazi háziasszony válhat belőletek.
Párolás
A dinsztelésnek is nevezett műveletet leggyakrabban a zöldségekhez párosítjuk, de a hús is saját levében párolódik puhára. A főzéssel ellentétben csupán kevés lé kell a dinszteléshez. A forró zsiradék összefogja a rostokat, így megmarad a hús zamata, ezáltal válik olyan puhává.
Rántás
Először felforraljuk a zsiradékot, aztán hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk azt. A pirítással kapja a rántás a jellegzetes színét és ízét. Ezután kell fokozatosan hozzáadni az ételhez megfelelő hideg, illetve meleg vizet, az összecsomósodás ellen folyamatosan kevergetve.
Panírozás
A leggyakrabban előforduló konyhai művelet, hisz ki ne szeretné például a klasszikus rántott húst...:)
A sütésre előkészített ételt sózás után lisztbe, felvert tojásba, majd kenyérmorzsába forgatjuk, utóbbit íz és kedv szerint ízesíthetjük még fűszerekkel, magvakkal.
Elősütés
Rövid ideig tartó folyamat, kevés zsiradékkal végzett sütés, melyet további feldolgozási folyamat követ.
Pépesítés
A nyersanyagokból különféle eszközök (pl. szita, burgonyanyomó, paradicsompasszírozó, turmix) által eltávolítjuk a durva rostokat, így könnyebben emészthető váló ételt készíthetünk.
Zsírtalanítás
Egyrészt jelenti a húsok felületéről való zsírszövetek eltávolítását, másrészt főzés közben a folyadék felszínén összegyűlő zsiradék leszedését.
Ha lehetőség van, próbáljatok ki minél több receptet, így nem csak étkezéseitek lesznek változatosabbak, de egy közös sütés-főzés is jobban összehozza a társaságot. Íme a kedvenc süti receptem, elkészítése még a konyhában kevésbé jártasoknak is nagyon egyszerű:
Kekszes-almás sütés nélkül süti
Hozzávalók: - a tetejére: 4 evőkanál porcukor
4 evőkanál keserű kakaópor
5 dkg Rama
- a tésztához: 50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes forma)
3 csomag (12 dkg) vaníliás puding
20 dkg kristálycukor
8-10 evőkanál víz
8 dl víz
1,25 kg alma
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, majd reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük. Közben a vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk. A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a Ramát hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
szonnYa