SzofiNews - szolf HÖK

Facebook

*Kapcsolat

szofiszerk@gmail.com

*Különszámaink

  • GÓLYAKALAUZ 2013

*Like

  • SzofiNews Facebook
  • SzolfHÖK Facebook

*További információk

  • Szolnoki Főiskola
  • Szolnoki Főiskola HÖK

*Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

*Hol vagy?

*Archívum

  • HÖK választás 2016
  • Tanulmányi és szociális ösztöndíjak
  • Konditerem Házirend
  • Időközi HÖK választás
  • Karácsony - szerte a világban!
  • Gólyabál - az utolSHOW
  • Bemutatkozik a Hallgatói Önkormányzat új elnöke
  • TANULMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS ÖSZTÖNDÍJ KIÍRÁS
  • KOB választási felhívás
  • HÖOK Mentorprogram
  • Dub Fx véleménye a magyarokról: „Rajongok azért a közönségért!”
  • HÖK választás 2015
  • Tovább...
Varázslatok a konyhában

Varázslatok a konyhában

›
Varázslatok a konyhában

2012/5/01 : szonnYa Szólj hozzá!

Az önálló élet alapszükséglete a konyhai alapismeretek. Hiába az otthonról hozott finom ételek, semmi sem tart örökké, előbb-utóbb mindenki rákényszerül a receptek elsajátítására. Bizonyára sokan sürgölődtetek már eddig is a konyhában, miközben segítettetek a családi étkezés előkészületeiben, de nem biztos hogy minden fogalommal teljesen tisztában vagytok. Összeszedtem nektek az alapokat, amik elsajátításával könnyebben eligazodhattok egy-egy recepten is, és igazi háziasszony válhat belőletek.konyha2.jpg

 

Párolás

A dinsztelésnek is nevezett műveletet leggyakrabban a zöldségekhez párosítjuk, de a hús is saját levében párolódik puhára. A főzéssel ellentétben csupán kevés lé kell a dinszteléshez. A forró zsiradék összefogja a rostokat, így megmarad a hús zamata, ezáltal válik olyan puhává.

 

Rántás

Először felforraljuk a zsiradékot, aztán hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk azt. A pirítással kapja a rántás a jellegzetes színét és ízét. Ezután kell fokozatosan hozzáadni az ételhez megfelelő hideg,  illetve meleg vizet, az összecsomósodás ellen folyamatosan kevergetve.

 

Panírozás

A leggyakrabban előforduló konyhai művelet, hisz ki ne szeretné például a klasszikus rántott húst...:)
A sütésre előkészített ételt sózás után lisztbe, felvert tojásba, majd kenyérmorzsába forgatjuk, utóbbit íz és kedv szerint ízesíthetjük még fűszerekkel, magvakkal.

 

Elősütés

Rövid ideig tartó folyamat, kevés zsiradékkal végzett sütés, melyet további feldolgozási folyamat követ.

 

Pépesítés

A nyersanyagokból különféle eszközök (pl. szita, burgonyanyomó, paradicsompasszírozó, turmix) által eltávolítjuk a durva rostokat, így könnyebben emészthető váló ételt készíthetünk.

 

Zsírtalanítás

Egyrészt jelenti a húsok felületéről való zsírszövetek eltávolítását, másrészt főzés közben a folyadék felszínén összegyűlő zsiradék leszedését.

 

 

Ha lehetőség van, próbáljatok ki minél több receptet, így nem csak étkezéseitek lesznek változatosabbak, de egy közös sütés-főzés is jobban összehozza a társaságot. Íme a kedvenc süti receptem, elkészítése még a konyhában kevésbé jártasoknak is nagyon egyszerű:

 

Kekszes-almás sütés nélkül süti

Hozzávalók: - a tetejére: 4 evőkanál porcukor
                                           4 evőkanál keserű kakaópor
                                           5 dkg Rama

-        a tésztához: 50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes forma)
 3 csomag (12 dkg) vaníliás puding
 20 dkg kristálycukor
 8-10 evőkanál víz
 8 dl víz
 1,25 kg alma

Elkészítése:Kekszes almás szeret.jpg

Az almát meghámozzuk, majd reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük. Közben a vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk. A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a Ramát hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

 

szonnYa

Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Tanulmányi és szociális ösztöndíjak Tanulmányi és szociális ösztöndíjak
  • Bemutatkozik a Hallgatói Önkormányzat új elnöke Bemutatkozik a Hallgatói Önkormányzat új elnöke
  • HÖK választás 2015 HÖK választás 2015
  • Fotózz véradáson! Fotózz véradáson!
  • Tanácsok szociális támogatás igényléséhez Tanácsok szociális támogatás igényléséhez

A bejegyzés trackback címe:

https://szofinews.blog.hu/api/trackback/id/tr184480940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard